Wiosenne opryski drzew owocowych zaczynamy zazwyczaj już pod koniec lutego, gdy nie ma jeszcze liści na drzewach owocowych. Termin poszczególnych oprysków należy dostosować do warunków pogodowych oraz fazy rozwoju roślin, gdyż zarówno oprysk wykonany zbyt wcześnie jak i zbyt późno, nie będzie skuteczny. Pierwsze wiosenne opryski drzew owocowych wykonuje się przed otwarciem pąków liściowych, a kolejne w fazach rozwoju liści, przed otwarciem pąków kwiatowych, w czasie kwitnienia itd. Nie da się wyznaczyć dokładnej, stałej daty poszczególnych oprysków, gdyż co roku termin może się różnić w zależności od wpływu pogody na tempo wegetacji roślin.

Jak wykonywać wiosenne opryski drzew owocowych

Wykonując wiosenne opryski drzew owocowych musimy zadbać aby wszystkie pędy i gałęzie pryskanego drzewa zostały dokładnie pokryte cieczą użytkową. Gotowym preparatem opryskujemy drzewa owocowe od nasady pnia aż po ostatnie pędy korony.

Opryski drzew owocowych wykonujemy w bezwietrzny, ciepły i pochmurny ale bezdeszczowy dzień. W słoneczny dzień pędy mogłyby zostać poparzone. Zaś w przypadku wystąpienia deszczu zaraz po oprysku, środek ochronny może zostać zmyty i oprysk trzeba będzie powtórzyć. Ważna jest też temperatura powietrza, gdyż w zbyt niskiej temperaturze środki ochrony roślin mają znacznie mniejszą skuteczność. Informacje o zakresie temperatur, w jakich można stosować dany preparat ochronny, znajdziemy na załączonej do niego etykiecie.

Wiosenne opryski drzew owocowych są ważnym elementem pielęgnacji roślin w sadzie. Zaniechanie oprysków może powodować pogorszenie jakości owoców, brak plonowania lub całkowite zamieranie drzewa narażonego na ataki chorób i szkodników.

Jakimi preparatami wykonywać wiosenne opryski

Preparaty jakimi wykonujemy wiosenne opryski drzew owocowych należy dobrać odpowiednio do terminu oprysku, gatunku opryskiwanej rośliny oraz choroby lub szkodnika jakiego chcemy zwalczać.

Na czerwoną plamistość śliwy, przeciwko której zabieg przeprowadzamy w marcu i możemy kontynuować go aż do czerwca, opryskujemy drzewa preparatem Miedzian 50 WP.

Kolejną groźną chorobą jest kędzierzawość liści brzoskwini. Opryski wykonujemy przed rozwojem pąków, gdy temperatura przekracza +6°C preparatami Miedzian 50 WP lub Syllit 65 WP. Ważne, aby pokryć preparatem wszystkie części korony.

Syllit 65 WP przyda nam się także do oprysku przeciwko torbieli śliwy. Oprysk śliw należy wykonać tuż przed pękaniem pąków liściowych.

Z kolei oprysk wykonany na jabłoni w okresie przed pękaniem pąków liściowych, a zielonym pąkiem kwiatowym, preparatem Calypso 480 SC lub Decis 2.5 EC, pomoże uchronić rośliny przed kwieciakiem jabłkowcem. Używając preparaty siarkowe w czasie różowego pąka u jabłoni chronimy ją przed mączniakiem. Mączniak może być też zwalczany ekologicznie poprzez opryski drzew owocowych wyciągiem z krwawnika.

Ostatnią z ważniejszych chorób, na którą opryskujemy drzewa owocowe podczas wiosennych oprysków jest parch jabłoni. Podczas ukazywania się liści lub w czasie zielonego pąka kwiatowego stosujemy preparat Score 250 EC lub Syllit 65 WP. W ten sam sposób zwalcza się parcha gruszy.

Wyżej wymienione preparaty rozpuszczamy w odpowiedniej ilości wody i postępujemy według zamieszczonej instrukcji wewnątrz opakowania, zachowując wszelkie środki ostrożności obowiązujące podczas stosowania środków ochrony roślin.

Napisane przez admin